~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

....................... "Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No news good news.....

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».
Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)
γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
…........................….”Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας”…..

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«Οι δρόμοι των εφημερίδων» του Βλάση Αλμπάνη

  Ένα βιβλίο γεμάτο Ζάτουνα…   
alpanis1

"Παράρτημαααααα"  διαλαλούσαν οι εφημεριδοπώλες

Από τα περίπτερα της γειτονιάς μας, αλλά και από άλλα ειδικά σημεία πώλησης προμηθευόμαστε τις εφημερίδες μας και πολλά άλλα έντυπα, ποικίλης ύλης. Στις μέρες μας λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν, τον μηχανισμό διανομής του Τύπου, όπως λέγεται με μια λέξη, ακόμη δε ελάχιστοι γνωρίζουν το πώς στήθηκε αυτός ο μηχανισμός που πίσω του κρύβει σε όλα τα στάδια, της διανομής, εκατοντάδες εργαζόμενους σε πολλές πόλεις και χωριά ακόμη. Η εφημερίδα και το κάθε έντυπο, από την στιγμή που θα τυπωθεί, μέχρι να φτάσει στα χέρια μας, διανύει πολλούς δρόμους, πολλά χιλιόμετρα!
Έχοντας στην πλάτη του, στην κυριολεξία, τέσσερις δεκαετίες στην διανομή Τύπου, ο Βλάσης Αλμπάνης, μια τεράστια αλλά και μοναδική εμπειρία πολύπλευρη, μας κάνει κοινωνούς με το βιβλίο του, σε όλο αυτό το ταξίδι, που λέγεται διανομή Τύπου. Μας ταξιδεύει στους δρόμους των εφημερίδων. Πάνω από όλα ξεκινά με το πρώτο βήμα, το πως οργανώθηκε και από ποιόν ή ποιους τα λεγόμενα Πρακτορεία Τύπου. Διαβάζοντας το βιβλίο, μπαίνουμε στην ατμόσφαιρα της εποχής που η είδηση δεν ήταν ηλεκτρονική. 
Η είδηση έπρεπε να τυπωθεί αμέσως – κάποιες φορές και με το λεγόμενο "Παράρτημααα" που διαλαλούσαν οι εφημεριδοπώλες-, να κυκλοφορήσει άμεσα και να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη. Η είδηση είναι σαν το ψάρι, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, όπως έλεγε ο πατέρας του Βλάση Αλμπάνη, υποπράκτορας στο Αγρίνιο. Την ανάπτυξή τους οι εφημερίδες, την οφείλουν στην διανομή τους εντός και εκτός Ελλάδας. Το πρώτο Πρακτορείο Διανομής εφημερίδων, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1875. Έφερε το όνομα: «Σπύρος Τσαγγάρης». 
Τα 6 παιδιά του Ζατουνίτη Κώστα Τσαγγάρη, από την Ζάτουνα, Σπύρος, Βασίλης, Αναστάσιος, Δημήτριος, Ιωάννης και Γεώργιος, με επικεφαλής τον μεγαλύτερο Σπύρο, (Ζάτουνα 1852 – Αθήνα 1931), -2 φορές είχε εκλεγεί Βουλευτής- ανέλαβαν να υλοποιήσουν την ιδέα τους για την συστηματική οργάνωση της πώλησης των εφημερίδων. 
Έκτοτε και οι τίτλοι των εφημερίδων πολλαπλασιάστηκαν…. Οι πρώτοι που εργάστηκαν πλάι τους, ως συνεργάτες, στα Πρακτορεία, ως υποπράκτορες, ως διανομείς απλοί σε σημεία πώλησης, ήταν Ζατουνίτες. Ακολούθησαν με την πάροδο των χρόνων και άλλοι Γορτύνιοι, έτσι ώστε να λέμε τα αρχικά Πρακτορεία Εφημερίδων, Ζατουνοκρατούντο! Να γιατί το βιβλίο είναι γεμάτο Ζάτουνα! Σχεδόν σ’ όλες του τις σελίδες και κάποια αναφορά γίνεται στην Ζάτουνα και στους Ζατουνίτες…


   Δεκάδες οι σχετικές φωτογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του βιβλίου, με πρώτη το εξώφυλλο του Ημερολογίου 1950, έκδοση του κεντρικού Πρακτορείου Εφημερίδων «Σπύρος Τσαγγάρης» αλλά και με τους Αφούς Τσαγγάρη, και άλλους Ζατουνίτες της εποχής. Καταγράφεται ακόμη και ο τελευταίος Ζατουνίτης εφημεριδοπώλης, στον πάγκο του επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα, ο αξέχαστος Γεώργιος Μπιτούνης. Είναι τόσες οι πληροφορίες, που παρέχει ο Βλάσης Αλμπάνης με το βιβλίο του, που καλύπτουν από μόνες τους κωδικοποιημένες στα περιεχόμενα 5 ολάκερες σελίδες. Πράγματι ο αναγνώστης από την πρώτη σελίδα, διατηρεί την προσοχή του σε ότι διαβάζει και θυμάται ή γνωρίζει αδιάκοπη. Ο Βλάσης μας έκανε με την μακροχρόνια εμπειρία του και συνάμα έρευνά του, κοινωνούς σε ένα επάγγελμα που στις μέρες μας έχει πολλές μεταλλάξεις λόγω τεχνολογίας, αλλά και λόγω «διάλυσης» των Πρακτορείων! Ένα βιβλίο κατάλληλο και για τους ερευνητές. Ένα βιβλίο που πήρε την θέση του στις βιβλιοθήκες ιδιαίτερα όλων των Γορτυνίων.
Πρόκειται για αυτοέκδοση και όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Βλάση Αλμπάνη στο τηλ: 6909 6748 64.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Αγρίνιο, όπου διαμένει ο συγγραφέας του, στις 21 Μαίου 2018, ώρα 7 μ.μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου. Θα μιλήσουν: Ο Παν. Σόμπολος, Δημοσιογράφος, τ. Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α, η Βησσαρία Ζορμπα - Ραμμοπούλου, Φιλόλογος, συγγραφέας και ο δημοσιογράφος Νικ. Κανής της τοπικής εφημερίδας «Μαχητής» Θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο ιστορικά πρωτοσέλιδα παλαιών Αθηναϊκών Εφημερίδων.
 ____________
http://www.zatounanews.gr/maties/item/464-oi-dromoi-ton-efimeridon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου