~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

....................... "Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No news good news.....

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».
Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)
γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
…........................….”Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας”…..

ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Εφημερίδες στην υπηρεσία του Αγώνα!



Του Φάνη Ζουρόπουλου

Δημοσιογράφου, Προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η πρώτη έντυπη εφημερίδα  της επαναστατημένης Ελλάδας ήταν η «Ελληνική Σάλπιγξ» που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαμάτα, με συντάκτη τον γνωστό από την εκδοτική του δράση στη Βιέννη Θεόκλητο Φαρμακίδη.

fanis
Από το «Αρκαδικό Βήμα» μια πολύ «ψαγμένη» έκδοση με έδρα την Τρίπολη, μάθαμε τώρα ότι η πρώτη χειρόγραφη εφημερίδα της επανάστασης κυκλοφόρησε στο Γαλαξίδι, χωρίς τίτλο, δύο ημέρες μετά την έναρξη της επανάστασης, στις 27 Μαρτίου 1821 με στόχο να παρακινήσει το λαό να ξεσηκωθεί κατά των Τούρκων… 
Δυστυχώς αυθεντικό φύλλο αυτής της έκδοσης δεν σώθηκε, πράγμα που θα ήταν άκρως εντυπωσιακό…
Ας γυρίσουμε όμως στην «Ελληνική Σάλπιγξ», το ξύλινο τυπογραφείο στο οποίο τυπώθηκε, το έφερε στην Ελλάδα μαζί με άλλα εφόδια ο Δημήτρης Υψηλάντης τον Ιούνιο του 1821, όταν ήρθε να αναλάβει την αρχηγία του αγώνα «ως πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου» δηλαδή του αδελφού του Αλεξάνδρου. 
Επαγγελματίας τυπογράφος βρέθηκε σχετικά εύκολα. Ήταν ο Κωνσταντίνος Τόμπρας από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, που είχε τελειοποιηθεί ως τυπογράφος στο Παρίσι κοντά στο γνωστό τυπογράφο και εκδότη Αμβρ. Διδότο. Φιλοδοξία της «Σάλπιγγος Ελληνικής» ήταν να κυκλοφορεί κάθε δεύτερη μέρα. Κυκλοφόρησαν μόνο τρία φύλλα, τα οποία σώζονται και έπειτα σταμάτησε η έκδοσή της. 
Οι λόγοι διακοπής δεν είναι μόνο τεχνικοί, ο εκδότης Θ. Φαρμακίδης λάτρης της ελευθεροτυπίας αρνήθηκε να ενδώσει «εις το δεσποτικόν μέτρον της προεξετάσεως» δηλαδή της λογοκρισίας. Η δεύτερη έντυπη Ελληνική εφημερίδα ήταν ο «Ελληνικός Καθρέπτης» και εκδιδόταν στην πλούσια Ύδρα από τις 12 Οκτωβρίου 1821 μέχρι τις 22 Μαΐου 1822, με  φροντίδες και έξοδα του λογίου ναυάρχου Ιακωβάκη Τομπάζη, ο οποίος είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα πρωτόγονο τυπογραφείο στο νησί. Δυστυχώς δε σώθηκε κανένα φύλλο και οι πληροφορίες που έχουμε είναι έμμεσες. Απ' αυτές συμπεραίνουμε ότι η εφημερίδα δημοσίευσε ειδήσεις, ιδίως ναυτικές, από τον Αγώνα.
Η διασημότερη εφημερίδα του Αγώνα ήταν τα «Ελληνικά Χρονικά». Η έκδοση και η επιτυχία της οφείλεται σε δύο σημαντικότατους φιλέλληνες, από τον Άγγλο συνταγματάρχη Λέϊσεστερ Στάνχοπ, απεσταλμένος του Φιλελληνικού Κομιτάτου, που το φθινόπωρο του 1823 έφθασε στην Ελλάδα, φέρνοντας εκτός από άλλα πολλά εφόδια, δύο τυπογραφεία και δύο λιθογραφεία. 
Ο Στάνχοπ ήταν θερμός οπαδός των φιλελεύθερων ιδεών και της ελευθεροτυπίας, γεγονός που τον έφερνε συχνά σε σύγκρουση με τον λόρδο Μπάιρον. Αφού περιηγήθηκε την Πελοπόννησο και τη Στερεά, οργάνωσε ταχυδρομική υπηρεσία, ίδρυσε νοσοκομεία, σχολεία κλπ. Το Δεκέμβριο του 1823 έφθασε στο Μεσολόγγι, όπου επέλεξε τον Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ ως εκδότη και συντάκτη μιας Ελληνικής εφημερίδας. 
Ο Μάγερ, που είναι ο δεύτερος φιλέλληνας που αναφέραμε, ήταν Ελβετός φοιτητής της φαρμακευτικής στη Ζυρίχη. Από το 1821, σε ηλικία 23 ετών, κατέβηκε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου έδωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του αγώνα. Αφού πήρε την Ελληνική υπηκοότητα και παντρεύτηκε Μεσολογγίτισσα, εργάστηκε ως φαρμακοποιός, πολεμιστής και κυρίως εκδότης, μέχρι τις 10 Απριλίου 1826, οπότε σκοτώθηκε στη διάρκεια της Εξόδου, ο ίδιος και η οικογένειά του.
Μετά την απελευθέρωση του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό και την εγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Αθήνα, άρχισε να αναπτύσσεται η επαρχιακή δημοσιογραφία, η οποία, παράλληλα προς την Αθηναϊκή, έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της περιόδου 1835-1862. 
Οι εφημερίδες αυτού του χρονικού διαστήματος στα μεγάλα επαρχιακά κέντρα αγωνίσθηκαν, εκτός των άλλων και για τα ζητήματα της υπαίθρου χώρας, τα οποία δεν έτυχαν του δέοντος ενδιαφέροντος εκ μέρους των αρμοδίων. 
Και τότε, όπως και τώρα, ο Επαρχιακός Τύπος δεν έπαυε να διατυπώνει το δίκαιο και να μάχεται για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.
Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2011

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Από τον ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM ευχές για Καλό Πάσχα



Κεράκια  που  σβήνουν  οι  στιγμές  μας....
Ας  κρατήσουμε  το  φως  και  την  ζεστασιά  τους,
μέσα  από  τον  δρόμο  της  προσφοράς  και  της  αγάπης,
ακολουθώντας  τα  βήματα  του  Θεανθρώπου.

Καλό  Πάσχα  σε  όλους.
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ FM

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Τα ρεπορτάζ στην υπηρεσία της υγείας
14/04/2011

Την τρίτη διοργάνωση του βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της ΕΣΗΕΑ.  Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν ένα ή περισσότερα άρθρα σχετικά με το θέμα της εκστρατείας « Η Ευρώπη για τους ασθενείς». 

Ανάμεσα στα θέματα του διαγωνισμού περιλαμβάνονται, η ασφάλεια των ασθενών, η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη,  τα σπάνια νοσήματα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας,  η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης,  η ψυχική υγεία, η συνετή χρήση αντιβιοτικών,  η ασφάλεια των ασθενών, καθώς και ο εμβολιασμός των παιδιών. 

Σύμφωνα με τους κανόνες της διοργάνωσης, σε  κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συσταθεί μία κριτική επιτροπή αποτελούμενη από δημοσιογράφους  και ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και υπό την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλέξει έναν υποψήφιο σε εθνικό επίπεδο. 

Στη συνέχεια, μία κριτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα προκρίνει μεταξύ των 27 επιλεγέντων,   τους τρεις νικητές της διοργάνωσης. 

Οι 27 συμμετέχοντες  που θα επιλεγούν , θα προσκληθούν να συμμετάσχουν  σε σεμινάριο σχετικά με θέματα υγείας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην τελετή του βραβείου απονομής, στις αρχές του 2012 στις Βρυξέλλες. 

Στους τρεις νικητές  θα δοθεί χρηματική επιβράβευση,  των 6.000 ευρώ για την πρώτη θέση και 2.500 και 1.500 αντίστοιχα  για την δεύτερη και την τρίτη θέση. 

Τέλος, θα απονεμηθεί βραβείο στο άρθρο το οποίο θα παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, το οποίο θα συνοδεύεται από 3.000 ευρώ. 

Για περισσότερες πληροφορίες και την υποβολή άρθρων οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με την ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_el.htm

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Η Δημητσάνα είναι μηνιαία εφημερίδα από την Αδελφότητα Δημητσανιτών.



Πρώτο θέμα στην εφημερίδα είναι το επικείμενο και απαράδεκτο "κλείσιμο" του Σχολείου στην ιστορική  πρωτεύουσα της Γορτυνίας την μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα...


ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ;


Όλοι ανεξαιρέτως οι συμπατριώτες και οι φίλοι της Δημητσάνας θα πρέπει να εναντιωθούν στο κλείσιμο του Γυμνασίου της ιστορικής πόλης μας. Αν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρεμβάσεις και να στείλουν επιστολές ή και e-mails στο Υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του Σχολείου μας. 
Η ιερή πόλη της Δημητσάνας, που είχε τη φημισμένη Σχολή από το 1764, Κρυφά Σχολειά στα μοναστήρια της από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και Σχολείο στη Μονή Φιλοσόφου από το 963 μ.Χ. για τον εκχριστιανισμό των Σλάβων, σήμερα, το 2011, κινδυνεύει να μην έχει ούτε Γυμνάσιο;


* διαβάστε  ολόκληρη την εφημερίδα στο:


Εφημερίδα ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Η Δημητσάνα είναι μηνιαία εφημερίδα από την Αδελφότητα Δημητσανιτών. Κάντε κλικ στις συνδέσεις παρακάτω να την δείτε σε μορφή pdf.

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα "Γορτυνιακός λόγος" με ειδήσεις από την Γορτυνία


Γορτυνιακός λόγος
16ο Φύλλο - Απριλίου  2011
                                                               
Κυκλοφόρησε το 16ο φύλλο Απριλίου 2011 της μηνιαίας ανεξάρτητης πολιτικο - πολιτιστικής εφημερίδας για τους απανταχού Αρκάδες. Περιοδικές Εκδόσεις: Μαρία Ζυγορονίκου, Διευθυντής Υπεύθυνος Ύλης και Σύνταξης, είναι ο Γεώργιος Αλεξόπουλος (καθηγητής, από Μοναστηράκι Γορτυνίας).        
Για να γίνετε συνδρομητές, ή να διαφημιστείτε,  επικοινωνήστε με :
τηλ.:  6974924629 – 6984181552 - 210 9827295                   
ή στείλτε  e-mail: giorgosalexopoulos@hotmail.com



* * * * * * * * * * * * * * * *
  " ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ "
                                         Γιωργος Αλεξοπουλος